Викладач: Данилевич Марія Миколаївна - кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії і методики української та світової літератури. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка.

Обов'язкова (вибіркова) дисципліна циклу професійної (загальної) підготовки.

Електронний курс "Літературне краєзнавство і архівно-краєзнавча практика" призначено для вивчення дисципліни студентами 2 курсу (3 семестр)  першого (бакалаврського) рівня підготовки вищої освіти спеціальності 014.01 Середня освіта (Українська мова і література), 014.01 Середня освіта (Українська мова і література, англійська мова), 014.28 Середня освіта (Польська мова і література, українська мова і література), 061 Журналістика (Журналістика)

Мета курсу: Курс «Літературне краєзнавство» передбачає ознайомлення студентів із  періодом зародження та початковими етапами розвитку місцевого письменства, становленням літературного процесу як частини загальнонаціонального з урахуванням регіональних особливостей, характеристику особливостей сучасних письменницьких шукань в царині поезії, прози, драматургії, показ наступності традицій. Головними завданнями курсу є: розкрити загальні закономірності розвитку літератури Тернопільщини від найдавніших часів до сучасності, сформувати уявлення про різноманітність стилів, напрямків, жанрів літератури рідного краю,ознайомити з творчістю видатних поетів та прозаїків краю, розвивати навички аналізу окремих знакових текстів та збору й опрацювання краєзнавчих матеріалів.

Мета практики полягає у з`ясуванні комплексу питань, пов`язаних із регіональною специфікою функціонування літератури  з особливим акцентом на сучасному стані її розвитку, надбанні студентами практичного досвіду у галузі літературно-краєзнавчої діяльності..

Ключові словаЛокальний, регіональний, архівно-краєзнавча практика, архівний, методики краєзнавчої, експозиційної та науково-просвітницької роботи.