Викладач:  Шуляк Ірина Михайлівнакандидат філологічних наук, викладач кафедри англійської філології та методики навчання англійської мови. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка 

Опис дисципліни

Метою навчальної дисципліни «Теорія і практика перекладу» є формування у здобувачів вищої освіти умінь на навичок перекладати тексти художнього, публіцистичного, наукового стилів, приймати рішення стосовно вибору способів перекладу, пошуку еквівалентних мовних одиниць, усвідомлювати логіку перекладацького процесу та фаху, використовувати теоретичні знання та емпіричні підходи до інтерпретації текстів у рамках викладання англійської мови. Навчальний курс спрямований на розвиток творчого мислення здобувачів, яке допоможе їм у вирішенні різноманітних перекладацьких труднощів і передбачає тісний зв'язок теорії з практикою, використовувати практичні інструменти перекладацької майстерності та уникати типових помилок.

Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни є:

·         навчити аналізувати текст й вдосконалювати свої навички творчого письма для перекладу текстів різного жанру;

·         ознайомити студентів з перекладацькими стратегіями й навчити реалізовувати їх у перекладі;

·         сформувати необхідні навички у перекладі таких мовних явищ, як реалій, безеквівалентної лексики, інтрнаціоналізмів, ідіом, термінів тощо.

·         забезпечити оволодіння студентами лексико-семантичними, граматичними та стилістичними  перекладацькими трансформаціями.