Викладач:  Грицак Людмила Русланівна - доктор біологічних наук, доцент кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін.  Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка.

 Обов'язкова  дисципліна циклу професійної підготовки.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 2 курсу другого (магістерського) рівня підготовки спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров'я людини, хімія).

Мета: ознайомлення здобувачів освуіти  з базовими поняттями та сучасними методами клітинної та генетичної інженерії: основні завдання біотехнології мікрорганізмів, рослин, тварин; отримання та аналіз генетично модифікованих організмів (конструювання генетичних векторів для трансформації рослин, пряме та опосередковане введення чужорідної ДНК в рослинні та тваринні клітини, селекція трансформованих рослин та методи аналізу трансгенів, застосування генетично модифікованих рослин); соматична гібридизація рослин; методи культивування рослинних об'єктів in vitro (культури недиференційованих клітин та органів); переваги та недоліки застосування продуктів генетичної та клітинної інженерії.

Ключові слова: генетична інженерія, клітинна інженерія, векторні конструкції, трансгенні організми