Викладач:   Федорів І. О. - кандидат історичних наук, доцент кафедри  всесвітньої історії та релігієзнавства. Науковець ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Обов'язкова дисципліна циклу професійної підготовки

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни магістрантами 2 курсу другого (магістерського) рівня підготовки спеціальності 031 Релігієзнавство

Мета: дисципліна спрямована на формування у магістрантів базових теоретичних знань щодо зародження, становлення й розвитку національної релігієзнавчої думки від часів Київської Русі – до сьогодення у контексті загальносвітового історіографічного дискурсу. Аналіз її еволюції, збагачення змісту, розширення і вдосконалення її методів та методології дослідження розглядається у контексті суспільно-політичної та філософської думки України та світу ХVIIXX ст. Під час вивчення курсу магістранти набувають здатність об’єктивного вивчення і формування незаангажованої оцінки стосовно наукового внеску відомих і маловідомих постатей учених-релігієзнавців у становлення сучасного релігієзнавства, окреслення наукових шкіл і напрямів.

Ключові слова: релігієзнавча думка, Україна, світовий історіографічний процес, релігієзнавче мислення, наукові школи і напрями, суспільно-політична і філософська думка, релігійні діячі, релігієзнавча спадщина, м. Іларіон, П. Могила, Г. Сковорода, М. Костомаров, М. Драгоманов, О. Потебня, І. Франко, М. Грушевський, А. Річинський, І. Огієнко, А. Шептицький, Й. Сліпий, А. Колодний, Л. Филипович та ін.