Викладач: Шама Олександр Іванович - кандидат історичних наук, доцент.

Науковець: 

http://www.library.tnpu.edu.ua/index.php/naukometriia/naukovtsi-tnpu/327-alfavitnyi-filtr/sh/3349-shama-oleksandr-ivanovych

https://scholar.google.com.ua/citations?user=ZuVdSR8AAAAJ&hl=pl

https://orcid.org/0000-0002-0614-7666

https://publons.com/researcher/1926118/alexander-shama/publications/

Основи наукових досліджень (ОНД) - обов'язкова дисципліна циклу професійної підготовки.

Даний електронний курс призначено для студентів І курсу історичного факультету першого (бакалаврського) рівня підготовки спеціальності 014.03 Середня освіта (Історія) .

Мета курсу. Формування у студентів на основі засвоєння теоретичних знань про сутність, роль, функції науки і наукових досліджень у суспільному житті і їх взаємозв’язок з практикою, навичок організації і проведення наукових досліджень.

Завдання вивчення дисципліни полягає в ознайомленні студентів з основами теорії пізнання, з особливостями наукової роботи і її організації, значенням сучасних досліджень в історичній галузі для науково-технічного прогресу. Крім того, студенти повинні опанувати правила ведення бібліографічного пошуку, зокрема і з використанням сучасних комп’ютерних баз даних. Забезпечується засвоєння студентами знань з вимогами до оформлення наукових робіт, зокрема, курсових, кваліфікаційних і дипломних.

Знання і вміння. Опановуючи курс «Основи наукових досліджень», студенти засвоюють передбачені програмою знання і на цій основі набувають необхідних вмінь і навичок щодо розуміння сутності науки, методології і методів наукових досліджень, їх застосування в історичних науках, логіку наукових досліджень, зміст наукової діяльності і самостійної роботи з навчальною, науковою, методичною літературою, процес підготовки курсових робіт.

Форма контролю: залік.

Ключові поняття: наука, емпіричний і теоретичний рівні пізнання, об'єкт і предмет дослідження, методи і методологія дослідження, структура і етапи наукового дослідження, навчально-дослідні і кваліфікаційні роботи, їх оформлення.