ВикладачШульга Ірина Мирославівна - кандидат педагогічних наук, викладач кафедри педагогіки та менеджменту освіти. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка

Обов'язкова дисципліна циклу професійної  підготовки.

Електронний курс навчальної дисципліни "Навчання і виховання дітей з ООП" для здобувачів освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти, які навчаються за спеціальністю 016 Спеціальна освіта, освітньо-професійна програма "Інклюзивна освіта". 

Метою вивчення навчальної дисципліни «Навчання і виховання дітей з ООП» є оволодіння здобувачами вищої освіти (магістрантами) теоретичними знаннями щодо навчання, виховання та психофізичного розвитку дітей з особливими освітніми потребами; а також практичними вміннями і навичками щодо роботи з дітьми з різними типами порушень психофізичного розвитку. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувачі вищої освіти (магістранти) знатимуть категорії дітей з особливими освітніми потребами і класифікації типів порушень; ознайомляться з основними засадами роботи з дітьми з різними типами порушень психофізичного розвитку, зокрема, особливостями корекційно-розвиткової та реабілітаційної роботи, а також організації освітнього процесу  в інклюзивному закладі освіти; вмітимуть налагоджувати ефективне співробітництво між членами команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами тощо.   

Зміст дисципліни розроблено відповідно до основних положень освітньо-професійної програми «Інклюзивна освіта» другого рівня вищої освіти.


Ключові слова: дитини з ООП, порушення психофізичного розвитку, корекційно-розвиткова робота, реабілітація, спеціальна освіта, інклюзивна освіта.