Викладач:  Стецько Надія Петрівна - кандидат географічних наук, доцент кафедри геоекології і методики навчання екологічних дисциплін. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка

Обов'язкова (вибіркова) дисципліна циклу професійної (загальної) підготовки.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 3 курсу першого (бакалаврського) рівня підготовки спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія), 101 Екологія, 103 Науки про Землю (Конструктивна географія), 103 Науки про Землю (Суспільна географія), 103 Науки про Землю (Гідрологія), 106 Географія, 242 Туризм.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 1 курсу другого (магістерського) рівня підготовки спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія), 101 Екологія, 103 Науки про Землю (Конструктивна географія), 103 Науки про Землю (Суспільна географія), 103 Науки про Землю (Гідрологія), 106 Географія, 242 Туризм.

Мета:

Моніторинг довкілля згідно визначення, за Програмою ЮНЕСКО "Людина і біосфера" це – "система регулярних тривалих спостережень в просторі і часі, які дають інформацію про стан довкілля (на глобальному, регіональному, національному або локальному рівнях) з метою оцінки минулого, сьогодення і прогноз змін параметрів довкілля в майбутньому, які мають значення для людини".

Вивчення, дисципліни моніторинг довкілля у вищих навчальних закладах, має сприяти підвищенню екологічної грамотності, формуванню в студентів екологічного світогляду, екологічного мислення, екологічної культури.

Основна мета вивчення курсу "Моніторинг довкілля" - формування у майбутніх фахівців екологів цілісного уявлення про біосферу  Землі, науковий погляд на проблеми раціонального природокористування. Вміння збирати інформацію про стан довкілля для оцінювання його фактичного і прогнозування майбутнього стану.

Предметом вивчення  дисципліни є організація і функціонування системи моніторингу, оцінювання і прогнозування стану екологічних систем, їх елементів, біосфери, характеру впливу на них природних і антропогенних факторів.

Об’єктами моніторингу довкілля, залежно від рівня і мети досліджень можуть бути навколишнє середовище, його елементи (атмосферне повітря. Поверхневі й підземні води, грунтовий і рослинний покриви, екосистеми. Їх абіотичні і біотичні складові. біосфера) і джерела впливу на довкілля.

Ключові слова: