Викладач:  Дащенко Наталія Левківна - кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка.

Обов’язкова дисципліна професійної підготовки.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 1 курсу другого (магістерського) рівня підготовки спеціальності 061 Журналістика (денна і заочна форма).

Мета – розглянути теоретичні відомості про актуальну тематику і проблематику журналістського контенту та сформувати (удосконалити) базові вміння й навички його створення для різних видів ЗМІ.

Основні завдання вивчення дисципліни: опрацювати законодавчу базу у сфері міжнародної, політичної, правової, соціальної журналістики та інших різновидів журналістського висвітлення спеціальної тематики; виробити методологію інформаційної роботи журналіста при зборі та розповсюдженні інформації різної тематики;  навчитися аналізувати зразки журналістських текстів різної тематики;  виробити (удосконалити) навички створення контенту в доцільних для висвітлення певної тематики жанрах, враховуючи особливості певного виду ЗМІ;  виробити уважне і критичне ставлення до власного мовлення і суспільної мовної практики.

.Ключові слова: тематика і проблематика журналістських матеріалів; джерела отримання інформації; види ЗМІ; жанри журналістики; етичні і правові норми діяльності журналіста.