Викладач: Альтгайм Любов Богданівна - кандидат географічних наук, доцент кафедри географії України і туризму. Науковець ТНПУ ім. В. Гнатюка.

 

Вибіркова дисципліна циклу професійної підготовки.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 2 курсу першого (бакалаврського) рівня підготовки спеціальності 242 Туризм.

Соціологія туризму базується на комплексному вивченні туризму як окремого виду торгівлі послугами, як сфери відпочинку, як специфічного засобу формування особистості, як механізму комунікації. Всі ці основні моменти і формують мету вивчення студентами спеціальності «Туризм» такої навчальної дисципліни як «Соціологія туризму», оскільки туризм – потужний, багатокомплексний за своєю природою тип діяльності людини.

Соціологія туризму – це прикладна, наймолодша, окрема, нова галузь соціології, яка вивчає структуру, функціонування та розвиток туризму як суспільного явища в його зв’язку із соціальними, політичними, економічними сферами суспільства.

Ключові слова: основні категорії соціології туризму, туризм в процесі задоволення потреб, класифікація видів туризму на основі домінуючих потреб, гуманістична і людинотворча функції туризму, соціально-комунікативні функції, соціо-інтегративна сутність туризму, туризм як соціально-культурний феномен, туристична активність як форма реалізації людиною свого потенціалу, соціокультурні комунікації в туризмі, особистість ву соціальних відносинах, соціологія дозвілля і вільного часу.