Викладач:   Барановський Віталій Сергійович  - кандидат хімічних наук, доцент, завідувач кафедри хімії та методики її навчання. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка
Викладач:   Симчак Руслан Васильович   - кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімії та методики її навчання. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка
 Обов'язкова дисципліна циклу загальної підготовки.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 3 курсу першого (бакалаврського) рівня підготовки спеціальності 014.06 Середня освіта (Хімія), 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), 014.15 Середня освіта (Природничі науки), 202 Захист і карантин рослин) 

Мета: формування поняття про теоретичні основи сучасних інструментальних методів аналізу, їх використання для одержання та інтерпретації різноманітних результатів експериментальних досліджень в хімії.

Завдання: ознайомлення з теоретичними основами, апаратурою, техніками та методиками практичної реалізації основних фізико-хімічних методів аналізу, формування навичок перетворення величин аналітичних сигналів у якісні та кількісні характеристики хімічних систем з метою ідентифікації хімічних сполук та визначення вмісту компонентів у сумішах, набуття вмінь використання фізико-хімічних методів дослідження для визначення складу і будови різноманітних індивідуальних неорганічних, органічних і елементорганічних сполук та проведення кількісного аналізу сумішей.

Зміст дисципліни: Загальна характеристика та теоретичні основи електрохімічних методів аналізу. Кондуктометрія і потенціометрія. Вольтамперометрія. Амперометричне титрування. Електроліз і кулонометрія. Атомна емісійна та атомно-абсорбційна спектроскопія. Молекулярна абсорбційна спектроскопія (спектрофотометрія). Люмінесценція та люмінесцентний аналіз. Інші спектральні і оптичні методи аналізу. Спектроскопія магнітного резонансу. Мас-спектроскопія та кінетичні методи аналізу. Газова хроматографія. Рідинна хроматографія.

Тривалість: 4 кредити ECTS / 120 год (лекції - 28 год., лабораторні заняття - 28 год., самостійна робота - 64 год.).

Ключові слова: