Викладач:  Янковська Любов Володимирівна - кандидат географічних наук, доцент кафедри геоекології і методики навчання екологічних дисциплін. Науковець ТНПУ ім. В.Гнатюка.

Обов'язкова (вибіркова) дисципліна циклу професійної (загальної) підготовки.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 3 курсу першого (бакалаврського) рівня підготовки спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія), 101 Екологія, 103 Науки про Землю (Конструктивна географія), 103 Науки про Землю (Суспільна географія), 103 Науки про Землю (Гідрологія), 106 Географія, 242 Туризм.

У курсі вивчаються принципи моделювання та прогнозування стану навколишнього середовища, види моделей, їх основні характеристики та галузі застосування. Студенти здобувають вміння самостійно обирати методи та засоби моделювання, виконувати необxiднi розрахунки чи прогнози та оцінювати їх реалістичність. Особлива увага звертається на методи математичного моделювання фізичних процесів у довкіллі на локальному, регіональному та глобальному рівнях; методи математичного моделювання біотичних процесів на рівні організм, угрупування, екосистема, популяція та біосфера; врахування в математичних моделях природних та антропогенних чинників, що впливають на досліджувані процеси; прогнозування наслідків антропогенного впливу на біотичну та абіотичну складові довкілля різних рівнів.
 Ключові слова: модель, фізичне моделювання, аналогове моделювання, блокове моделювання, математичне моделювання.