Викладач: Альтгайм Любов Богданівна - кандидат географічних наук, доцент кафедри географії України і туризму. Науковець ТНПУ ім. В. Гнатюка.

 

Обов'язкова дисципліна циклу професійної підготовки.

Електронний курс призначено для вивчення дисципліни студентами 1 курсу другого (магістерського) рівня підготовки спеціальності 242 Туризм.

У відповідності до сучасних соціальних замовлень підготовка фахівців вищої освіти повинна ґрунтуватися на методологічній основі. Магістри економічних спеціальностей, особливо спеціальності «Туризм», повинні володіти не тільки знаннями, вміннями і навичками творчої діяльності у відповідній галузі, а й уміти навчати інших, розробляти методологічні основи управління навчально-освітнім процесом у системі підготовки і перепідготовки управлінських кадрів усіх сфер народного господарства країни.

Структура освіти України за своєю ідеологією та цілями узгоджена зі структурами освіти більшості розвинутих країн світу. Україна досягла високого рівня реалізації двох стратегічних завдань: розширення доступу до отримання вищої освіти і досягнення рівня, відповідного світовим стандартам, що сприятиме найповнішому задоволенню освітніх потреб громадян.

Мета навчальної дисципліни курсу — надати слухачам магістратури цілісну і логічно-послідовну систему знань про дидактику підготовки кадрів вищої кваліфікації, розкрити концепцію, основи теорії, методики і методології викладання навчальних дисциплін у системі вищої економічної освіти.

Предмет дисципліни: системно організований навчальний процес підготовки кадрів вищої освіти за сучасними дидактичними принципами.

Головними завданнями «Методики викладання у вищій школі» є надати студентам знання і вміння для розв’язання ними таких завдань:

  • ознайомитись із законодавчими актами України про вищу освіту і концепцією її розвитку за Болонським процесом;

  • ознайомитися зі структурою і змістом навчального процесу у вищому навчальному закладі, із особливостями роботи викладачів, завідувача кафедри, деканату, адміністрації;

  • оволодіти педагогічними формами освітньої взаємодії зі студентами, навчитися творчо застосовувати знання і способи діяльності, засвоєні під час вивчення дисциплін управлінського циклу;

  • навчитися планувати, організовувати і аналізувати різноманітні види навчальних і позааудиторних занять, використовувати найбільш ефективні методи навчання, виховання і розвитку студентів;

  • набути початкового досвіду ведення науково-методичної роботи, дослідно-експериментальних форм педагогічної діяльності;

  • ознайомитися із кращим педагогічним досвідом викладачів ВНЗ України, апробувати найбільш ефективні прийоми і методи навчання, що застосовуються у системі викладання навчальних дисциплін.

Ключові слова:

понятійно-термінологічний апарат та інтеграційні процеси у методиці викладання у вищій школі, дидактичні основи підготовки управлінських кадрів у системі вищої освіти, організація навчального процесу у системі підготовки спеціалістів із туризму, методичні основи викладання навчальних дисциплін, організація практичної підготовки спеціалістів, організація самостійної та індивідуальної роботи студентів, методологічні основи активізації навчального процесу, організація модульно-рейтингової та кредитно-модульної технологій навчання, кредитно-модульна технологія навчання, дидактичні основи управління навчально-творчою діяльністю. В основу методики викладання у вищій школі покладено принципи науковості, правдивості, зв'язок теорії із життям.